2. juli 2021

Teknologisk Institut og TekniClean bygger bro mellem teori og praktik

TekniClean har i samarbejde med Teknologisk Institut nu afholdt det fulde kursusforløb for virksomhedens mellemledere, og i kursets anden afdeling gik kursisterne i dybden med bakteriegrupper og rengøringsstrategier i de forskellige fødevarebrancher.

Teknologisk Institut og TekniClean bygger bro mellem teori og praktik 5

Anette Granly Koch, der er faglig leder med ansvar for fødevaresikkerhed og en del af Teknologisk Instituts, Danish Meat Research Institute (DMRI), har været med til at udvikle kurset i samarbejde med TekniClean, og ifølge hende har dialogen om kurset været god mellem de to parter.

- Vi får koblet den teoretiske tilgang til fødevaresikkerhed sammen med den praktiske viden fra rengøringssituationer i forskellige fødevareindustrier. Vi ser os selv som et forsøg på at være brobyggere mellem grundvidenskab og praktisk anvendelse, og kurset med TekniClean er vigtigt for at bringe de ting, vi arbejder med på Teknologisk Institut ud i virkeligheden, fortæller Anette Granly Koch.

Kursusdag med praktiske opgaver i hænderne

Omkring 15 af TekniCleans dygtige medarbejdere deltog i kursets anden del, som foregik hos Danish Meat Research Institute på Teknologisk Institut i Taastrup. Her var det praktiske i højsædet, og deltagerne fik nye redskaber til at teste, om rengøringen er i orden.

- De små praktiske opgaver, som var lagt ind i kurset, er spændende. Blandt andet besøgte vi DMRI's udviklingsafdeling og arbejdede med UV-lys og forskellige rengøringsmetoder i den forbindelse. Blandt andet hvordan UV-lys kan bruges til hurtigt at registrere eventuelle bakterier. Det var meget spændende, fortæller Thomas Vinther, der er driftschef hos TekniClean.

Teoretisk arbejdede deltagerne med, hvilke bakteriegrupper der findes i den enkelte fødevareproduktion og hvilke problemstillinger, der knytter sig til dem, alt efter hvor de optræder.

- Vi gik i dybden med de forskellige brancher, blandt andet mejerier, slagterier og bagerier, og hvordan man gør bedst rent i de forskellige produktioner. Og vi forsøgte at illustrere teorien, ved at kursisterne fik konkrete opgaver i hænderne, siger Anette Granly Koch fra Teknologisk Institut.

Blandt andet arbejdede kursisterne fra TekniClean med, hvordan man hurtigt kan teste, om der fortsat er bakterier tilstede efter gulvvask i for eksempel et slagteri. Driftschef Thomas Vinther kalder det en "virkelig god øjenåbner" for mange af medarbejderne, der deltog.

Flere skal blive klogere på kvalitetsrengøring

Både hos TekniClean og DMRI Teknologisk Institut oplever man, at samarbejdet har fungeret rigtig godt, og at arbejdet med udvikling og afholdelse af kurset har været en spændende fælles rejse. Derfor er der også hos begge parter et ønske om at arbejde videre med kurset.

- Næste step vil være, at vores formænd og sanitører, som arbejder helt tæt med det her i deres hverdag, også kommer igennem denne uddannelse og bliver klogere på de forskellige bakteriegrupper og rengøringsstrategier. Fremadrettet vil vi forsøge at strikke kurserne sammen, så kursisterne får viden om endnu flere forskellige udfordringer. På den måde kan vi sende vores medarbejdere på kursus, samtidig med at DMRI Teknologisk Institut kan udvikle på det, så andre virksomheder også kan bruge kursusforløbet, siger TekniCleans driftschef Thomas Vinther.

- På sigt kommer vi til at arbejde videre med uddannelsen og udbyde den til flere. Især er kurset interessant for kvalitetsafdelingerne i fødevarevirksomhederne, som kan blive klogere på, hvad de skal være opmærksomme på, når der skal gøres rent, og hvor faldgruberne er, lyder det fra Anette Granly Koch fra DMRI Teknologisk Institut.

Kontakt Thomas Vinther

Tlf.:
+45 27 61 70 35
E-mail:
tv@tekniclean.dk