20. februar 2024

Engageret netværksdag om stål og bakterier

Snakken gik, og spørgsmålene var mange til de tre oplægsholdere fra Damstahl, Teknologisk Institut og Novadan, da netværket Vidensdeling inden for fødevarer forleden mødtes til en af de årlige netværksdage hos TekniClean.

Foto 10 netværk.jpg

Det forholdsvis nye netværk tæller blandt andre Danish Crown, Agri-Norcold og andre spændende aktører inden for fødevarebranchen. Midt i januar havde netværket besøg af kemiingeniør Claus Qvist Jessen fra Damstahl, faglig leder for fødevaresikkerhed og kvalitet hos Teknologisk Institut, Anette Granly Koch og salgschef hos Novadan, Jens Ole Jensen.

Stål har mange kvaliteter

Den første oplægsholder var PhD Claus Qvist Jessen, der tog udgangspunkt i produktionsapparatet.

- Mit område er stål, og for mig er det vigtigt, at fødevareproducenterne vælger det mest velegnede rustfri stål i produktionen og behandler det på den rigtige måde. Der er stor forskel på stål i en køkkenkniv og en rejekoger. Hvis stålet er det forkerte i et produktionsapparat, vil der opstå korrosionsskader, som kan stoppe hele produktionen i en periode, og det er ingen virksomheder interesserede i. Rengøringen kan også skade stålet. Hvis det for eksempel udsættes for aggressive rengøringsmidler som oxyderende klor i mere end 15 minutter ad gangen, så kan der opstå korrosion i stålet og dermed maskinerne.

Foto 1 Claus.jpg

God dialog i netværket

Claus Qvist Jessen er en af landets førende eksperter i stål og dets egenskaber. Til daglig rådgiver han medarbejderne hos Danmarks eneste stålgrossist, Damstahl, og han er glad for at holde oplæg for netværket Vidensdeling inden for fødevarer.

- Jeg synes, at vi har haft en god dialog. Der blev stillet mange relevante spørgsmål, og for mig er det vigtigt, for det er en garanti for, at netværksdeltagerne får svar på det, der rører sig hos dem, siger Claus Qvist Jessen.

Grundig rengøring er vejen frem

Faglig leder for fødevaresikkerhed og kvalitet hos Teknologisk Institut, PhD Anette Granly Koch, tog med sit oplæg udgangspunkt i de forskellige bakterier og risikoen for fordærv, der kan give fødevareindustrien store udfordringer.

- Hvis virksomhederne vil være på markedet, skal de gøre grundigt rent ofte. Så enkelt kan det siges, og det kan være et detektivarbejde at finde årsagen, når først bakterier, gær eller skimmel har fået lov til at sætte sig og leve i en ”dejlig symbiose”. Hvis ikke der er en daglig rengøring, kan bakterier udvikle sig. Det kan hurtigt blive alvorligt, og derfor handler det udover generel rengøring om at finde de kritiske steder i produktionen og være ekstra opmærksom der.

Foto 4 Anette.jpg

Ny test finder bakterier

Anette Granly Koch har mere end 30 års erfaring inden for bakterier og fødevareforskning. Hun har lavet alverdens forsøg med fødevarer, som hun med stor entusiasme formidler til virksomhederne, så de bliver klogere på holdbarhed og ny teknologi.

- Jeg har præsenteret netværket for den nye 16 S test, som kan give et billede af de dominerende bakterier i en prøve. Svaret fås på kun et døgn, hvor den normale procedure først giver svar efter nogle dage, fortæller Anette Granly Koch.

Foto 3 Anette.jpg

Opdatering på produkter

I lighed med Claus Qvist Jessen er hun glad for at holde oplæg for netværket.

- Jeg er altid glad for at komme herover. Vi har en dejlig snak og god dialog i en mindre gruppe, hvor mange kender hinanden. Det giver noget i forhold til en stor forsamling, hvor ingen rigtig siger noget.

To forskellige oplæg med hver sit udgangspunkt og syn på fødevareproduktion og -sikkerhed blev rundet af med salgschef hos Novadan, Jens Ole Jensens opdatering på lovgivning, nye svanemærkede produkter og certifikater i forhold til rengøring og fødevareproduktion.

Ann Serup Uhd, Quality Manager hos Essentia Protein Solutions

- Det har været sindssygt godt, meget informativt og med relevante emner. Jeg har ikke været med før, men der er mange ting, jeg kan spejle mig i. Oplægget omkring rustfrit stål og korrosion gav mig en større viden, som jeg kan tage med hjem. Jeg vil helt sikkert komme næste gang, der er netværksmøde.

Katrine Kragh Als, kvalitetskoordinator hos Midsona Danmark

- Det er altid spændende at komme herhen. Vi får andre perspektiver og ny viden, som vi kan bruge til udviklingen i forhold til vores rengøring. Vores fødevarer har ikke et højt vandindhold, som tilfældet er hos mange af de andre producenter, der er med i netværket.

De har ikke de samme problematikker i forhold til tørproduktion, som vi har, så næste gang vil vi gerne udfordre netværket og TekniClean til at dele erfaringer og tiltag fra flere områder af fødevareproduktionen.

Næste netværksmøde

Det næste netværksmøde i Vidensdeling inden for fødevarer holdes til april hos TekniClean.

Kontakt Thomas Vinther

Tlf.:
+45 27 61 70 35
E-mail:
tv@tekniclean.dk